Namen van de gebouwen

Namen van de gebouwen

Om uw geheugen op te frissen: – Het grote slingerende gebouw met ingangen aan Legedijk en Dr. Jacob Botkeweg heet: Slauerhoffslinger – het gebouw aan de Hempenserweg heet: Havankhof – de grote toren die daar aan vast zit met ingang aan de dr. Jacob Botkeweg heet: Nynke van Hichtum toren. Het is natuurlijk leuk om te weten wie de mensen waren naar wie de gebouwen zijn genoemd. Daarom volgt hieronder een korte uitleg.

Jan Jacob Slauerhoff, geb. 15 sept. 1898 Leeuwarden, overl. 5 okt. 1936 Hilversum. Dichter en romanschrijver. Maakte als scheepsarts vele reizen naar het verre Oosten en Zuid-Amerika. Kenmerkend voor zijn rusteloze karakter is zijn beroemde dichtregel Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. De vader van Slauerhoff had een stoffeerderszaak aan de Voorstreek, eerst op nr. 33, waar Jan Jacob geboren is, vanaf 1906 op nr. 26.

Nynke van Hichtum, pseudoniem voor Sjoukje Bokma de Boer, geb. 13 febr. 1860 Nes, overl. 9 jan. 1939 Hilversum. Kinderboekenschrijfster van o.a. het beroemde “Afke’s tiental” uit 1903. Was gehuwd met Pieter Jelles Troelstra. Het gezin Troelstra woonde tot 1889 in Huizum, daarna aan de Nieuwestad 113, van 1892-1893 in de Reijndersbuurt 5 en vertrok toen naar Nieuwer Amstel.

Havank, pseudoniem van Hendrikus Frederikus (Hans) van der Kallen, geb. 19 febr. 1904 en overl. 22 juni 1964 te Leeuwarden. Schrijver van ruim dertig populaire detectiveromans, waarin inspecteur Carlier, bijgenaamd De Schaduw, de hoofdrol speelt. Het boek Circus Mikkenie speelt zich af in Leeuwarden. Havank is geboren aan de Wirdumerdijk 41, hij verbleef later vaak in Hotel Amicitia, waar hij ook overleed.

Foto: Acta “theater en muziek” brachten Erasmus, Havank, Nynke van Hichtum en Slauerhoff weer even tot leven!

Met vriendelijke groet,
Gijs van der Zande, locatiemanager Erasmus